Lizaki z kiwi


We wtorek 26 października lekcje klasy 1a naznaczone były niespodzianką, miłym zapachem i niezapomnianym smakiem. To wszystko za sprawą lizaków z kiwi, które wykonywali uczniowie.

Podajemy przepis i zachęcamy do spróbowania tego rarytasu.

 

Potrzebujesz naczyń:
• garnka,
• miseczki metalowej.
Składniki:
• 1 kiwi,
• 4 kostki gorzkiej czekolady,
• 2 łyżki wiórków kokosowych lub orzechów
• drewniane patyczki do lodów (tyle, ile chcesz zrobić lizaków),
• 500 ml wody.

Sposób przygotowania:
• Kiwi umyj i obierz.
• Pokrój na półcentymetrowe plasterki.
• Plastry kiwi nabij na drewniane patyczki do lodów.
• Zagotuj wodę w garnku.
• Włóż do metalowej miseczki kostki gorzkiej czekolady.
• Umieść nad gotującą się wodą w garnku metalową miskę z czekoladą.
• Poczekaj, aż gorąca para rozpuści czekoladę.
• Patyczki kiwi maczaj w czekoladzie i obtaczaj w wiórkach kokosowych / orzechach.
• Tak przygotowane owoce połóż na talerzyku i włóż do zamrażarki na pół godziny. Gotowe.

 

Powrót na początek strony