Klasa 2c i tajemnice średniowiecznej kuchni


   Jakie potrawy królowały na średniowiecznym stole? Co jadał na obiad król? Na te i inne pytania szukali odpowiedzi uczniowie klasy 2c, którzy w miniony czwartek odwiedzili Centrum Edukacji Muzeum Wojska.

   Jako, że tematyka warsztatów związana była z jedzeniem, mali smakosze dzielili się swoimi gustami kulinarnymi i opowiadali o tym, co lubią jeść najbardziej. Oczywiście w czołówce znalazły się frytki, pizza i schabowy, ale nie zabrakło też miłośników pierogów, gołąbków i kotleta mielonego. Okazało się, że takich frykasów w średniowieczu nie jadano. Nawet chleb, dziś tak powszedni, w dawnych czasach był produktem luksusowym.

   Uczniowie mieli okazję poznać etapy powstawania chleba oraz dawne sposoby mielenia mąki. Przekonali się jak ciężko było zmielić zboża na mąkę, gdy w okolicy nie było młyna lub gdy w chacie nie posiadano żaren.

   Następnie dzieci samodzielnie przygotowały masę solną, a z niej wykonały potrawy, którymi chcieliby poczęstować średniowiecznego króla. Na zakończenie każdy mógł zasiąść na tronie i poczuć się jak prawdziwy władca.

   Mimo, że warsztaty w muzeum były ciekawe i pouczające, uczniowie chętnie wrócili do szkoły. Nie da się ukryć, że rozmowy o jedzeniu bardzo zaostrzają apetyt!

                                                                                             

 

 

Powrót na początek strony